Voor consumenten

GeenKeurmerk.nl is een initiatief voor webwinkels welke voor wat voor reden kiezen om geen keurmerk te voeren. In veel gevallen zijn deze webwinkels van mening dat een keurmerk enkel extra kosten met zich mee brengt en geen extra meerwaarde biedt.

U als consument kunt eenvoudig controleren of een webwinkel betrouwbaar is. Dit kan aan de hand van de volgende stappen:

 1. Is het duidelijk met wie u zaken doet?
  Staat het adres + telefoonnummer + kamer van koophandel nummer (KVK) vermeldt? Krijgt u ook daadwerkelijk gehoor wanneer u belt?
 2. Klopt het KVK nummer?
  Bedrijven dienen een KVK nummer te hebben. Controleer dit kvk nummer via KVK.nl. De gegevens van de KVK moeten overeen komen met de adresgegevens op de website.
 3. Wat zijn de ervaringen van anderen?
  Wellicht zijn er ervaringen van andere klanten. Controleer dan ook altijd even door te zoeken middels Google op de naam van de webwinkel. Goede zoektermen kunnen zijn: "ervaring bol.com", "ervaringen bol.com".
 4. Is het duidelijk wat u koopt?
  Staat er precies vermeldt welk artikel u geleverd krijgt, wat is de kleur, wat is de maat, is deze op voorraad, is de prijs reëel?
 5. Zijn er bijkomende kosten?
  Zijn de verzendkosten duidelijk? Moet u extra betalen voor andere betaalmethodes.
 6. Hoe gaat het bedrijf om met garantie en retouren?
  Deze informatie moet duidelijk op de website staan. Tevens heeft u altijd het recht om een product zonder opgave van reden binnen 14 dagen aan te melden voor retour. Vervolgens heeft u nogmaals 14 dagen om het product retour te sturen (deze regels gelden vanaf midden 2014, tot die tijd is de termijn nog 7 werkdagen). U dient dan het gehele orderbedrag (inclusief verzendkosten) terug te krijgen, enkel de kosten voor verzending van u naar het bedrijf zijn voor uw eigen rekening. De enige uitzonderingen welke gemaakt mogen worden zijn tijdsgebonden artikelen (bederfelijk, kranten, etc.) en maatwerk producten.

Twijfelt u? Dan raden wij u aan niet te kopen bij de betreffende webwinkel.

WebwinkelKeur

Heeft u nog aanvullende vragen? Via de site van Stichting WebwinkelKeur helpen we u graag verder.

Consuwijzer

Aanvullende informatie rondom uw rechten en plichten vind u op de website van Consuwijzer. Hier is ook een speciale pagina ingericht voor online aankopen.